Det var en gång drömmar om Japan


Så kom då äntligen den 2:a februari och nomineringarna inför Oscarsgalan virvlade ut i det fria. Februari är den mysigaste vintermånaden just därför. Därför, för då kryper jag ner under den vita filten och kritiserar och motiverar. Och februari passerar i ljuset av rörliga bilder, med winegum och sena nätter, och eftertexter som rullar på skärmen i min mörka lägenhet. Jag ger vinterlivet en njutningsfull suck och somnar i soffan ännu en natt. Och med tillfredställelse fann jag den lediga dagen på schemat den 8:e mars - dagen efter den viktiga galanatten. 

Jag vill. Men jag kan inte, eller kan jag? Jag ligger sömnlös men fylld av japanska drömmar. Kanske nästa år... men tänk om inte? Tänk om jag nästa år tänker nästa år och tänker samma sak igen. Tänk om aldrig. Jag formulerar ett frågande mail. Kan ni garantera...? Troligen, svarar han, men inte garanterat. Så jag ber om några tjänster här och några andra där, för att få en skymt av framtiden. Framtiden varar bara i fem veckor och innefattar 7,5 poäng. Det innebär att kompletteringarna omfattar nästan halva kursen. Men två år är snart till ända, och fortfarande har jag aldrig kompletterat, och fastän det gör mig stolt, är det kanske dags att bryta mönstret. Rutiner som varar för länge tråkar ut. Jag går en annan väg till skolan den morgonen och knackar försiktigt på den öppna dörren. Han bryter på tyska och har en oväntat vänlig inställning till situationen. Han slår ut med armarna i en överraskande gest och utbrister: dä årdnar saj, vischt!

Resan till Japan startar alltså i maj. I samurajens spår, heter det sexton dagar intensiva äventyret, och dem som känner min själ, förstår också min längtan. Ångest för bortglömt skolarbete förvandlas till en känsla av lugn. Dä årdnar saj. För jag ska bli en del av den japanska kulturen som finns i mitt inre. Så vi sänder en intresseanmälan för den (andra) absoluta drömresan. Till färgfyllda Tokyo och trädgårdarna i Nara, till geishornas Kyoto och bergsbyar i Tsuwano, till samurajernas Hagi och atombombningens Hiroshima. Japan låter alltför bra. Så jag nyper mig själv i armen för säkerhetens skull, och säger det några gånger till. Japan, Japan, Japan! Och en dröm som blir till verklighet.   

Vi mumsar kaka och latte på Le Croissant den fjortonde februari. Istället för hjärtan gav jag honom en cigarr. Och även om ”rökning dödar” inte var särskilt romantiskt, tror jag att han uppskattade det mer än röd romantik. Jag låg i hans famn medan han läste högt ur Conny och ufot på morgonen, och eftermiddagen tillbringar vi väl placerade i soffan framför en blodig valentinerulle på voddler, med honungscrunch och marshmallows doppade i smält choklad. Kommersiell eller ej, seize the day.








RSS 2.0